Återanvänd plastflaskorna – bygg växthus av dem

Knappt har det nya året börjat innan i alla fall vi börjar se fram emot våren. Med anledning av det tänkte vi bjuda på instruktioner till ett roligt projekt. Vi tänkte att vi lika gärna kan gå ut med det nu eftersom projektet förutsätter att du har en hel del plastflaskor, vilket man inte samlar in på en kvart.

Det här projektet är kanske särskilt bra för förskolor och dagis, som ett engagerande miljöprojekt för barnen där man återanvänder plastflaskor. Men självfallet går det lika bra att bygga upp det i din egen trädgård.

Det perfekta momentet för en liten barnklass.

Det finns en mängd fördelar med att bygga just det här växthuset; det är dels självvattnande eftersom det delvis regnar in. Plastflaskorna är trots allt inte helt isolerande. En annan fördel är att det är billigt att reparera om en flaska skulle gå sönder. Det är enkelt att bygga. Dessutom är det billigt att bygga – här behövs inget dyrt glas, eller någon dyr snickare. Istället gör du så här:

  • Rengör alla flaskorna, det innebär även att etiketterna ska bort.
  • Skär bort botten av flaskorna.
  • Snickra ihop en ram till ditt växthus. Oftast gör man dessa i trä, men du kanske vet något bättre alternativ. Använd fantasin i konstruktionen. Se bara till att du har tillräckligt med flaskor för att när du sedan ska montera ihop allting.
  • När ramen är på plats är det bara att sätta dit trådar eller om du hellre föredrar pinnar. Det är på dessa du sedan ska trä plastflaskorna, beroende på storleken på de flaskor du väljer anpassar du även avståndet mellan dem.
  • Börja trä upp flaskorna och fäst dem sedan. Gör detta på alla sidor. När detta är klart är ditt växthus så gott som klart. Allt som fattas är dina växter och frukter.

I den här videon kan du se några engelsktalande barn bygga ihop ett växthus av gamla plastflaskor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *