Befolkningsökning och hållbart byggande

Nyligen ägde Fastighetsmässan i Kista rum och där var hållbart byggande ett fokusområde. Bland annat kom Fredrik Reinfeldt dit och pratade om hur den snabba befolkningsökningen som pågår i världen ställer högre krav på hållbart byggande. Han menade också att det kommer att innebära stora möjligheter för svenska byggföretag eftersom våra kunskaper om hållbart byggande är stora.

Eftersom Sverige ligger i framkant när det gäller hållbart byggande så tror många att vår kunskap kring jsut det skulle kunna bli nästa stora exportvara.

En mängd länder har börjat visa intresse för hållbart byggande, till dem hör Förenade arabemiraten som har börjat samarbeta med danska företag för att bli bättre på att bygga hållbart. Den rollen skulle svenska förtag också kunna spela.

Reinfeldt menade  att eftersom många länder ser en ny medelklass växa fram, där fler har råd att bo bättre. Städerna växer och det innebär ny möjligheter för byggbolag världen över. Intresset för hållbart byggande är dessutom stort.

Runt om i Sverige pågår en mängd olika projekt och forskning på hur vi kan bygga ännu hållbarare och utvecklingen skrinnar fram. Den senaste trenden är solceller och att bygga fler bostäder i trä.

Det är också viktigt att framstegen inom forskning snabbt inkluderas i byggandet och här finns det mycket att lära. Det gäller både materialutveckling och energieffektivt, men också när det gäller hur vi kan bygga mer socialt och ekonomiskt hållbart. Allt för att samhället ska bli mer inkluderande. Boendet är en förutsättning för att samhället ska bli det.

Ett ställe där du kan följa nyheter från forskningsvärlden är i tidningen ”Forskning & Framsteg”. Den innehåller även en mängd innovativa idéer. Där kan du hålla dig uppdaterad kring den senaste informationen. De stora byggbolagen, kommunerna och vissa universitet/högskolor brukar också ha intressant information när det gäller nytt byggande, ny teknik och nya byggprojekt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *