Elektriker undanhöll Picassos målningar

Pierre Le Guennec, arbetade under en längre tid som elektriker hos självaste Pablo Picassos. Det skedde i konstnärens hem på 1970-talet. Under den tiden förvarade han närmare 300 av Picassos verk i sitt garage. Något han dolt för världen men nu har Le Guennec erkänt sin lögn och sagt att han gjort det för att skydda sig själv och Jacqueline Picasso.

Det skedde i en appellationsdomstol i Aix-en-Provence i förra veckan. Le Guennec sa att han undanhållit informationen och konstverken tillsammans med konstnärens änka som velat undanhålla dem från resten av Picasso-familjen.

Le Guennec dömdes förra året tillsammans med sin fru att äga stulna varor. Men nu förklarar han att Picassos änka Jacqueline bett honom förvara mellan 15 och 17 skräppåsar som visade sig innehålla konstverk efter hans död i april 1973. Jacqueline sa också att hon skulle komma och hämta påsarna i ett senare skede. När hon sedan hämtade påsarna gav hon en av dem till honom och sa ”Ta hand om den här, den är till dig”.

Elektrikern trodde att änkan möjligen gjorde det för att förhindra att verken från att räknas in i inventeringen i samband med arvet. Anledningen till att han inte berättade sanningen i den tidigare rättegången var av ”rädsla för att, tillsammans med Madame, anklagas att ha stulit påsarna.” Konstverken ska innehålla ritningar och målningar som Picasso gjorde mellan 1971 och 1972.

Le Guennec och hans hustru dömdes vid en rättegång 2015 för innehav av stulet gods och fick inledningsvis två års villkorligt fängelsestraff för innehav stulet gods. Nu hålls alltså en ny rättegång där de riskerar att dömas till fem års fängelse och böter. Blir det böter kan det bli antingen lika med halva värdet på konstverket i fråga. Verken har inofficiellt beräknas vara värda nästan 600 miljoner.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *