Fjärrvärmenät och andra smarta lösningar

I morse när jag satte på nyheterna fick jag höra att man i Skarpnäck planerar att bygga en stor datorhall. Som vi alla vet genererar datorer och servrar mycket värme och det krävs många kylaggregat för att hålla nere temperaturen i en serverhall. Därför tänkte man nu slå två flugor i en smäll med den där datorhallen i Skarpnäck. Planen är att använda överskottsenergin till att värma upp cirka 30 000 hushåll. ”Vilken alldeles strålande idé” tänkte jag.

Jag minns också för några år sedan när de i Tyskland började bygga om och använda övergivna kyrkor, eller kyrkor med utrymme över som serverrum. Precis som jag nämnde tidigare så är krävs det rätt mycket energi att kyla servrar så att de inte går sönder. Jag tyckte lösningen med kyrkorna var precis lika smart som datorhallen i Skarpnäck.

Fjärrvärme
Sverige är vida känt för sitt välutbyggde fjärvärmenät. Det är delvis det som gör att vi ligger så pass långt fram i miljöfrågor.

En förutsättning för att kunna återanvända överflödsenergin från datorhallen är att vi i Sverige har ett så väl pass utbyggt fjärrvärmenät som vi har. Naturvårdverket har sagt att det är vårt fjärrvärmenät som har gjort det möjligt för oss att nå Kyotos klimatmål.

Ursprungligen började vi bygga upp fjärrvärmenätet för att bli kvitt de luftföroreningar som la sig som lock över våra städer. Efter det har vi också börjat återanvända energi som annars skulle gå förlorad. Vi har också börjat använda mycket mer bioenergi. Dessutom har vi frångått dåliga fossila bränslen. Fjärrvärmenätet är verkligen något att vara stolt över.

Solpaneler är också en sådan där sak som har boomat de senaste åren. Det eftersom tekniken har gått framåt. Om du är intresserad av att sätta upp solceller föreslår jag att du börjar med att kontakta en elektriker som vet mer om hur man rent praktiskt går till väga. Själv tänkte jag kontakta dessa.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *