Starta firma i byggbranschen

Starta firma i byggbranschen

Byggbranschen är en blomstrande industri med stora potential. De senaste åren har byggindustrin omsatt över 500 miljarder kronor per år och värdet på fastighetsbeståndet i Sverige kan uppskattas till drygt 6 000 miljarder kronor. Till detta ska läggas värdet av infrastruktur som vägar, broar, järnvägar, hamnar, flygplatser och mer. Den byggda miljön utgör tillsammans ungefär hälften av nationalförmögenheten.

Genom att välja byggbranschen sätter du avtryck på samhället i många år. Det syns vad du gör på jobbet och folk är beroende av det. Vissa bygger bostäder, skolor köpcentrum eller kontor. Andra underhåller det som redan är byggt. Variationerna är oändliga och det är ett viktigt arbete för oss alla och för samhället. Det finns goda chanser att gå vidare i karriären eftersom det är viktigare vem man är än vilken utbildning man har. I industrin behövs olika kompetens och du har själv möjlighet att att starta egen firma. Det kan vara värt att titta på det om du har erfarenhet av byggarbete och gillar att skapa saker. Du kan arbeta åt privatpersoner och företag samt utföra komplexa uppdrag eller mindre jobb.

Innan du startar kan det vara bra att sammanställa en lista över dina expertområden inom byggområdet. Markera dina styrkor och fastställ förteckning över verkty du behöver för att slutföra uppgifter du jobbar med. Eftersom du är expert på bygg kanske du inte är så insatt inom ekonomi. Då kan det vara en fördel att anlita en revisor för just det området.

Fler områden som bör prioriteras är:

  • Skapa en affärsplan. Affärsplanen bör beskriva tjänster som din byggfirma erbjuder, dina priser ska ta hänsyn till.
  • Sätta rätt priser. Priserna måste ta hänsyn till kostnaderna för material, arbete och vinst. Samtidigt måste de vara konkurrenskraftiga.
  • Skaffa kunder. Presentera professionellt gjorda förslag till dina kunder.
  • Marknadsföring. Utan marknadsföring syns inte din firma. Första stegen till en bra marknadsplan är att skapa en hemsida, visitkort, erbjud rabatt till dina första kunder och ta bilder av projekten före och efter så att kunderna kan se ditt arbete.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *