Vi gillar kraftprov

Vi gillar kraftprov på alla olika vis.

Genom åren har vi stött på alla olika sorters utmaningar och problem. Ett av de mer minnesvärda fallen var när en byggfirma skulle projektera och flytta ett färdigt hus som byggts på tidigt 1900-tal. Vi fick en inblick i det här projektet av en ren slump men vi tyckte hela projektet var så häpnadsväckande och häftigt att vi ville skriva ett par rader om detta.

Flytt av hus

Flytt av befintligt hus

Det är ganska självklart för många att inte ens tänka tanken att påbörja en flytt av ett befintligt hus. Varför ska man flytta ett hus? Och vilken byggfirma och hantverkare vill ta sig an uppdraget? Vi stötte på byggfirman snickare Linköping som tog sig ann uppdraget att flytta ett hus.

Varför?

En flytt av ett hus gör man helt enkelt för att man vill bevara det gamla. Ibland kan hus som byggfirmor flyttar vara kulturmärkta. Vissa hus får man faktiskt inte riva. Det finns många minnen i ett gammalt hus och när vi följde projektets gång förstod vi varför.

Huset på lastbilen

Hur går det till?

Steg ett är en ordentlig planering. Utan det kommer inte projektet att bli lyckat. Det kan bli försenat och det kan hända andra oförutsedda händelser. Med en ordentlig planering minimiserar ni riskerna.

Det krävs även olika tillstånd från myndigheterna för att ro projektet i hamn. Exempelvis behöver man ett rivningstillstånd, samtidigt som ett bygglovs behövs för det nya huset. Även själva transporten av huset kräver vissa tillstånd. På den nya åplatsen där det nya/gamla huset kommer stå behöver man även planera för grunden, elen och eventuell grävning.

Själva lyftningen av huset kan gå till på lite olika sätt. Ett av de vanligaste sätten är att byggfirman lyfter i takbjälkarna. Det andra mer vanligare sättet är att man lyfter från botten med hjälp av domkrafter. Modul-baserade hus kan vara svåra att flytta. Vissa äldre hus monterar man helt ner och sedan bygger upp igen. Bit för bit. På gamla kulturmärkta gårdar är det vanligt att hela huset plockas ner. Sedan kan vissa panelbitar skickar till ett snickeri för upp-putsning.

Kostnaden

Visst är det härligt att få med sig det gamla huset när man väl ska flytta. Men det finns också oftast en ekonomiskt kalkyl som behöver hållas. För att ge er en siffra kostade flytten som snickarna i Linköping gjorde ca 300 000kr.

Huset på plats

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *